D  e  m

Wallis Close - Project Team

  • Services - Alan Clarke tel 01594563356
  • Structures - Allan Pearce tel 01531670766

Passivhaus windows and doors/ventilation system - Green Building Store

9 Wallis Close is a detatched 1950''s house, located in a quiet cul de sac in Monmouth. The house is noteable for the structural design of its roof trusses - a patented trada design.

The client's brief was to modernise and remodel the existing split level spaces to create a very low energy building with high levels of comfort.

The house is situated mid way up a south facing hill overlooking the River Monnow and the Wye Valley, this gave us a oportunity to take advantage of the views and frame the landscape from the interior using large areas of frameless glass with integrated window seats.

The house is designed as an upside down split level house with sleeping rooms on the lower and ground floor and living spaces on the upper floor.

The remodelling of the existing garage allowed us to integrate this underused space into the thermal envelope to give an extra bedroom office and accessible WC on the entrance level. This allowed us to make the smaller lower level bedrooms into more generous spaces, with outside access to the lower gardens.

Using the Passivhaus planning software we could predict and change the design to anticipate any danger of overheating whilst maintaing views and high levels of daylight to living areas.

The elevations have been externally clad with rendered EPS insulation, designed to overlap with the newly installed floor and new roof insulation system.

A whole house ventilation system was installed with heat recovery, located in the centre of the house.

Section through split level house showing wrap around insulation overlapping at floor/wall junction and wall roof junction


Early concept sketches showing structural changes to existing roof and floors, identifying key areas to address

pht1 AECBLogo arblogobs CPHDDesignerEN300x300 ribacrest